Okulda İlk Gün

Bu sayfada Okulda İlk Gün ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

img

Okulda İlk Gün

Okul sürecinin başlamasıyla çocuklarda kişiliklerini kazanmaya yönelik çabalar artar. Çocuklar kendi iç zenginlikleri ile artık çevreye daha fazla açılmaya başlarlar. O güne kadar sadece anne-babası, kardeşi ve kendisi varken, artık dünyada başkalarının da olduğu bilincine varır.

Uyum Süreci, her çocuğa göre değişmektedir. Çocukların mizacı, duygusal durumu, sahip olduğu bağlanma örüntüleri, geçmiş deneyimleri, sağlık durumu, problem çözme mekanizması, hayatında meydana gelen değişimler, yeni bir başlangıç yapmak için duyduğu öz güven hepsi uyum sürecine etki eden birer faktördür. Okula başlarken çocuklarda ağlama, kusma, karın ağrısı, ağlayarak eve dönme, sen beni sevmiyorsun, seni sevmiyorum gibi sözel ifadeler görülebilmektedir. Bu noktalarda yumuşak geçişler yapılmalı, zorla, örseleyici şekilde çocuk ayrılmaya zorlanmamalıdır.

Çocukların okula uyumunu kolaylaştırmak icîn;

♦ Okula başlamadan önce okulu ziyaret etmek, çocuğunuzun okulu gezmesi ve tanıması açısından yararlı olabilir.

♦ Sakin kalmaya çalışarak çocuğunuza güven veriniz. Kaygı, özellikle ebeveynle çocuk arasında bulaşıcıdır. Çocuk, kaygı duyduğu, canı sıkıldığı her durumda ne kadar endişelendiğinizi anlamak için size bakacak ve endişeli olduğunuzu gördüğünde korkmakta haklı olduğunu düşünecektir. Bu nedenle ne kadar tedirgin, gergin olursanız olun, dışarıdan bakıldığında sakin ve rahat görünmeye çalışınız.

♦ Okula gittiğinizde çocuğunuzla vedalaşmayı uzun sürdürmeyiniz. Okulda uzun süre beklemeniz çocuğunuzu daha fazla kaygılandırıp uyum süresini uzatacaktır. Çocuğunuz üzgün görünse bile hemen oradan ayrılınız.Çocuğunuz ağladığında, onun gözyaşlarının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini kesin bir dille anlatmaya çalışınız. Çocuğunuz ayrılma stresi ile başa çıkabilecek ve birkaç dakika içinde ağlaması duracaktır.

♦Okul çıkışı onu tam zamanında alacağınızı ya da servise bindireceğinizi, evde mutlaka karşılayacak bir kişinin olduğunu ona açıklayınız. Özellikle kaygılı çocuk, annesinin evde kendisini karşılamayacağı düşüncesiyle okula gitmek istemeyebilir.

♦Okula yeni başlayan çocuklar için önceden temizlik, tek başına tuvaletini yapabilme, ayakkabı bağlama ve el yıkama alışkanlığı gibi öz bakım becerilerinin kazandırılmasında fayda vardır.

Çocuğunuz eve geldiğinde ise:

♦Okulda yaşadıklarıyla ilgili onunla konuşunuz. Ancak okul çıkışı hem fiziksel hem de duygusal olarak çok yorgun olabileceğini ve her şeyi anlatmak istemeyeceğini aklınızdan çıkarmayınız. Sabırlı olunuz ve dinlenmesine izin veriniz.

♦Çocuğunuz eve geldiğinde “Sıkıldın mı?”, “Beni Özledin mi” gibi. ifadeleri kullanmayınız.

♦Evde çocuğu, öğretmeni ile tehdit etmeyiniz. (“Yemeğini yemezsen öğretmenine söyleyeceğim.” gibi)

♦Çocuğunuzun okulda olacağı zaman için çocuğunuzun yanında planlar yapmayınız.

♦Çocuğunuzun düzenli olarak okula gelmesini sağlayınız.

♦Çocuğunuzun bir sonraki gün için giysilerini, çantasını akşam hazırlaması, ertesi sabahın telaşlı geçmesini önler. Çocuk birkaç hafta içinde bu düzene uyum sağlayacak ve zamanla, sabahları okula hazırlanması daha az zaman alacaktır.

♦Uyku saatlerinin düzenli oluşu ve zamanında yatıp kalkması sabah hazırlıklarını gerginlikten uzak tutacaktır. Yatış ve kalkış saatlerinin rutine oturtulması okula uyumun yanı sıra çocuğunuzun verimli öğrenmesine de olumlu etki sağlayacaktır.

Unutmamak gerekir ki; çocuğun ortamına alışması için, aile üyelerinin tümünün kararlı ve tutarlı olması ayrıca bu konuda çocuğa ödün verilmemesi gerekmektedir. Verilen herhangi çelişkili ve tutarsız bir durum gelecekteki okul fobisine neden olur. Ailenin “Bugünlük gitmese olur.” Düşüncesini çocuk iyi kullanır ve kurallı olan okulun kuralsız olduğu fikrine sahip olmuş olur. Bundan dolayı ailece alınan okul kararı uygulanmalıdır. Okula gitmesi konusunda ısrar edilmelidir. Bu sizin çocuklarınızın ilerideki gelecek başarısıyla ilgilidir.

Uyum sürecinin uzaması ya da ailenin başa çıkamadığı bir durumun oluşması halinde öğretmeni, okul psikoloğu ve okul müdürü ile iletişime girilmeli, işbirliği içinde çalışılmalı ve çocuğun okula gelmek istememesinin gerçek nedenleri araştırılmalıdır.

Hepimize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl diliyoruz.

Ufaklık Anaokulu

Diğer Blog Yazıları

Çocuklarda tuvalet eğitimi Ne zaman başlanmalıdır ?

Çocuklarda tuvalet eğitimi Ne zaman başlanmalıdır ?

Anne rahmine cenin düştüğü andan itibaren anne ve baba adayların...

Devamını Oku
Okul Öncesi Eğitim Şart ! mı?

Okul Öncesi Eğitim Şart ! mı?

Okul öncesi eğitimin temeli davranış eğitimine dayanmaktadır. Bu...

Devamını Oku
Çocuklarda Empati Anlayışı

Çocuklarda Empati Anlayışı

Ebeveynler öncelikle çocuklarına karşılıklı sevgiyi, iyi niyeti...

Devamını Oku