Çocuklarda Oyun Oynamanın Önemi

Bu sayfada Çocuklarda Oyun Oynamanın Önemi ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

img

Çocuklarda Oyun Oynamanın Önemi

Oyun oynamak çocukların gelişimi için temel ihtiyaçların dışında çok önemli bir yer tutmaktadır. Oyunun 0-6 yaş grubu çocuklar için en etkili öğrenme biçimi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuklar oyun sırasında bir taraftan eğlenirken bir taraftan da öğrenme sürecine başlarlar. Bu süreç, hem dilsel gelişim açısından hem de sosyal gelişim açısından oyun yardımıyla desteklenir. Oyun çocukların iletişim kurma aracıdır. Bu yüzden çocukların ebeveynleriyle birlikte oyun oynamaları önemlidir. Oyun oynarken, çocuk ve ebeveynlerin aralarındaki bağ kuvvetlendirirken bir taraftan da çocuğun duygu ve düşüncelerini kolaylıkla ifade edebilmesi için ortam yaratır. Çocuğun kendi dünyasında yaşadığı problemleri dışa aktarımı oyun sayesinde kolaylaşır. Bu yüzden oyun sırasında çocuğun takılıp kaldığı rutinler ve tekrarlanan oyunlar bizim için büyük önem taşır. Bunlar çocuğun iç dünyası hakkında yakalanan ipuçlarıdır.

Çocukların hayal dünyası oyun oynamaları için yeterlidir bu yüzden oyun onlar için kalıba sokulamaz bir esnekliğe sahiptir. Çocuklar oyun sırasında hayal dünyalarının sınırsızlığını kullanmakta özgürdür. Bu yüzden kurduğu oyunlar bazen gerçek dışı olabilir. Mesela, özel güçlere (uçma yeteneği, görünmez olma özelliği, fiziksel güçlülük…) sahip bir kahraman olduğunu söyleyebilir. Bu durum, çocuğunuzun diğer çocuklardan farklı olduğunu göstermez ya da endişelenmenizi gerektiren bir durumu işaret etmez. Bu onun hayal gücünün gelişmesine katkı sağlayan bir durumdur.

EBEVEYNLER KALİTELİ OYUN İÇİN ÇOCUKLARA NASIL BİR ORTAM SUNMALIDIR ?

Ebeveynlerin çocuklarının gelişimini desteklemek amacıyla yapması gereken en önemli görevlerinden biri de onlarla her gün mutlaka oyun oynamaktır. Ebeveynler, çocuklarının gelişimi için her türlü gerekli ortamı sağlamalıdır.

Oyun öncesinde çocukların dikkatlerini oyun üzerinde yoğunlaştırmalarına yardımcı olmak amacıyla televizyon, radyo, bilgisayar ve telefon gibi elektronik aletler kapalı tutulmalıdır.

Çocuğun kendine ait oyuncakları ve eşyaları ulaşabilecekleri yerde bulundurulmalıdır. Mesela, çocuk resim yapmak istediğinde, kağıt ve boya kalemlerini onun kolayca ulaşabileceği yüksekliğe ya da kutuya yerleştirmeliyiz ki çocuğunuz dilediği zaman alıp resim yapabilsin.

Kendi boyutlarına uygun masa ve sandalye bulundurmakta çok önemlidir.

Çocuğunuzun yaratıcılığını ve hayal gücünü desteklemek için çocuğunuzun oyun kurmasına fırsat verin, oyunu o kursun siz onun oyununa dahil olun.

Oyun gönüllülük üzerine kurulmalıdır. Eğer çocuğunuzun oyun kurmakta zorlanırsa oyun önerisinde bulunabilirsiniz fakat o istemediği halde kurduğunuz oyunu oynaması için asla diretmemelisiniz. Bunun yerine onunda hoşuna gidebilecek yeni alternatifler belirleyebilirsiniz.

Her gün çocuğunuzla oyun oynamaya ayıracağınız bir saatiniz çocuğunuzun gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.

Kaliteli geçirilen oyun saatleri çocukların,

Karşısındaki kişilerle sağlıklı bir iletişim kurmasını kolaylaştırır.

SosyalleÅŸme becerisini geliÅŸtirir.

Hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirir.

Dikkatini bir olay ya da durum üzerine toplayabilme ve yoğunlaştırabilme becerisini geliştirir.

Problem çözme becerisini kazanmasına ve gelişmesine yardımcı olur.

Diğer Blog Yazıları

Okulda İlk Gün

Okulda İlk Gün

Okul sürecinin baÅŸlamasıyla çocuklarda kiÅŸiliklerini kazanmaya yÃ...

Devamını Oku
Okul Öncesi Eğitim Şart ! mı?

Okul Öncesi Eğitim Şart ! mı?

Okul öncesi eğitimin temeli davranış eğitimine dayanmaktadır. Bu...

Devamını Oku
Çocuklarda Empati Anlayışı

Çocuklarda Empati Anlayışı

Ebeveynler öncelikle çocuklarına karşılıklı sevgiyi, iyi niyeti...

Devamını Oku